fredag 20 oktober 2017

Tranbärs- och apelsingrotta


För er som tänkte vara nyttiga skall nu blunda för detta receptet trevlig helg.

Tranbärs- och apelsingrotta 

Ca 18 st.
Tranbär- och apelsinsylt
2 ½ dl tranbär färska eller frysta
1 dl vatten
1 dl strösocker
en remsa på ca 1 x 5 cm apelsinskal (använd endast den yttersta ”zesten” av skalet).
Gör så här
1.     Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt koka på medelhög värme under omrörning under ca 15 min.
2.     Avlägsna apelsinskalet när sylten börja tjockna
3.     Häll upp sylten i en rengjord, upphettad glasburk och låt svalna.
4.     Förvaras sylten i kylen.
Kakorna
250 g smör, rumstempererat
1 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk finrivet apelsinskal (använd endast den yttersta ”zesten” av skalet).

muffinsformar (b 5cm, h 2,5 cm) och muffinsplåt
Glasyr
2 dl florsocker
1 ½ msk kallt vatten

Gör så här
1.     Värm ugnen till 175 grader. Placera ut muffinsformarna i muffinsplåten.
2.     Blanda smöret och strösockret luftigt i en köksassistent med en flatblandare.
3.     Rör i en separat skål ihop vetemjölet, marsanpulvret och bakpulvret.
4.     Sikta med en sil ner mjölblandningen i smörblandningen och tillsätt det fin rivna apelsinskalet.
5.     Forma degen till en boll på ca 4 cm och placera den i muffinsformen.
6.     Tryck ett hål ed fingret i mitten på varje kaka men inte ända ner och fyll med en ca 2 tsk sylt så att hålet är fyllt.
7.     Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 20 min tills de har fått en lätt färg.
8.     Ta ut kakorna och fyll på med ytterligare sylt där det behövs och låt svalna på galler.
9.     Sikta ner florsockret med en sil i en separat skål och rör ner vatten, tills det blir jämn glasyr.
10.  Om glasyren blir för tunn tillsätt mer florsocker eller för tjock tillsätt mer vatten.
11.  Ta en tsk glasyr och droppa på halva sylten på kaka när de är sval
12.  Förvaras i en lufttät burk i upp till fem dagar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar