12
bitar
Kakan
100g
smör, rumstempererat
3
dl strösocker
1
krm mandelextrakt
3
ägg
1
dl gräddfil
2
½ msk vatten
1
½ tsk bakpulver
½
tsk salt
3
½ dl vetemjöl
2
dl tranbär färsk eller frysta
Smörad
och bröad rund kakform på 22 cm
Gör så här
1.
Förvärm ugnen till 170 grader.
2.
Vispa samman smöret, strösockret och
mandelextraktet med en elvisp till en jämn smet.
3.
Tillsätt äggen och gräddfilen i smeten och vispa
i 2 min.
4.
Koka upp vattnet och blanda ner i blandningen.
5.
Vispa samman bakpulvret, saltet och vetemjölet I
en separat skål.
6.
Rör ner vetemjölet lite i taget i blandningen
tills det är en jämn smet.
7.
Blanda försiktigt in tranbären i smeten och häll
över i den bröade formen.
8.
Kakan gräddas i mitten av ugnen i ca 55 min, ta
en trästicka och för in i kakans mitt när den är torr är kakan klar.
9.
Låt kakan svalna först i formen i 5 min och för sedan
över de till en tallrik för att ytterligare svalna.
Glasyr
2
dl florsocker
1
½ msk kallt vatten
2
tsk finrivet apelsinskal
Gör så här
1.
Sikta ner florsockret med en sil i en separat skål och rör
ner vatten, tills det blir jämn glasyr.
2.
Tillsätt apelsinskalet i glasyren.
3.
Om glasyren blir för tunn tillsätt mer florsocker eller för
tjock tillsätt mer vatten.
4.
Ta en matsked och ringla glasyren över kakan. Klar för
servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar