lördag 28 oktober 2017

Tranbärs- och mandelsockerkaka med glasyr



12 bitar
Kakan
100g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
1 krm mandelextrakt
3 ägg
1 dl gräddfil
2 ½ msk vatten
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
3 ½ dl vetemjöl
2 dl tranbär färsk eller frysta
Smörad och bröad rund kakform på 22 cm
Gör så här
1.     Förvärm ugnen till 170 grader.
2.     Vispa samman smöret, strösockret och mandelextraktet med en elvisp till en jämn smet.
3.     Tillsätt äggen och gräddfilen i smeten och vispa i 2 min.
4.     Koka upp vattnet och blanda ner i blandningen.
5.     Vispa samman bakpulvret, saltet och vetemjölet I en separat skål.
6.     Rör ner vetemjölet lite i taget i blandningen tills det är en jämn smet.
7.     Blanda försiktigt in tranbären i smeten och häll över i den bröade formen.
8.     Kakan gräddas i mitten av ugnen i ca 55 min, ta en trästicka och för in i kakans mitt när den är torr är kakan klar.
9.     Låt kakan svalna först i formen i 5 min och för sedan över de till en tallrik för att ytterligare svalna.



Glasyr
2 dl florsocker
1 ½ msk kallt vatten
2 tsk finrivet apelsinskal
Gör så här
1.     Sikta ner florsockret med en sil i en separat skål och rör ner vatten, tills det blir jämn glasyr.
2.     Tillsätt apelsinskalet i glasyren.
3.     Om glasyren blir för tunn tillsätt mer florsocker eller för tjock tillsätt mer vatten.
4.     Ta en matsked och ringla glasyren över kakan. Klar för servering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar