Rödbetskaka med chokladganache
8 bitar
3-4 st medel stora rödbetor
2 msk matolja
Ungs bakade rödbetor
1.
Sätt på ugnen på 225 grader.
2.
Skala, skölj och dela rödbetorna i klyftor.
3.
Sprid ut rödbetorna i en ugnsform på ca 35 x 25
cm.
4.
Ringla över med matoljan och grädda i mitten av
ungen i ca 20 min tills de är mjuka.
5.
Ta ut och låt svalna.
6.
Riv ner rödbetorna på ett rivjärn.
Rödbetskakan
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl kakaopulver
3 dl socker
3 ägg
200 g ugnsbakade, skalade och rivna rödbetor
2 dl rapsolja
smör och skorpmjöl till formen
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Smöra och bröda en form på 17 cm.
3.
Blanda alla torra ingredienserna i en separat
skål.
4.
Rör ihop äggen, de rivna rödbetorna och
rapsoljan.
5.
Blanda samman de torra ingredienserna med
rödbetsblandningen.
6.
Häll i den bröade formen.
7.
Grädda i mitten av ugnen i 55 minuter tills
stickprovet är torrt.
8.
Ta ut kakan och låt svalna.
Ganache
250 g mörk choklad
2 ½ dl grädde
1.
Värm grädden i en kastrull på medelhög värme. Tag
av innan den börjar koka.
2.
Bryt ner chokladen i mindre bitar i en skål.
3.
Häll den värmda grädden över och rör om tills
chokladen har smält.
4.
Låt chokladganachen svalna tills den har blivit
krämig.
5.
Bred på ganachen över kakan.
Dekorera med 125 g färska hallon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar