tisdag 31 oktober 2017

Rödbetskaka med chokladganache


Rödbetskaka med chokladganache

8 bitar

3-4 st medel stora rödbetor
2 msk matolja

Ungs bakade rödbetor

1.     Sätt på ugnen på 225 grader.
2.     Skala, skölj och dela rödbetorna i klyftor.
3.     Sprid ut rödbetorna i en ugnsform på ca 35 x 25 cm.
4.     Ringla över med matoljan och grädda i mitten av ungen i ca 20 min tills de är mjuka.
5.     Ta ut och låt svalna.
6.     Riv ner rödbetorna på ett rivjärn.


Rödbetskakan

2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl kakaopulver
3 dl socker
3 ägg
200 g ugnsbakade, skalade och rivna rödbetor
2 dl rapsolja

smör och skorpmjöl till formen

1.     Sätt ugnen på 200 grader.
2.     Smöra och bröda en form på 17 cm.
3.     Blanda alla torra ingredienserna i en separat skål.
4.     Rör ihop äggen, de rivna rödbetorna och rapsoljan.
5.     Blanda samman de torra ingredienserna med rödbetsblandningen.
6.     Häll i den bröade formen.
7.     Grädda i mitten av ugnen i 55 minuter tills stickprovet är torrt.
8.     Ta ut kakan och låt svalna.

Ganache

250 g mörk choklad
2 ½ dl grädde

1.     Värm grädden i en kastrull på medelhög värme. Tag av innan den börjar koka.
2.     Bryt ner chokladen i mindre bitar i en skål.
3.     Häll den värmda grädden över och rör om tills chokladen har smält.
4.     Låt chokladganachen svalna tills den har blivit krämig.
5.     Bred på ganachen över kakan.

Dekorera med 125 g färska hallon



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar