onsdag 7 juni 2017

Hallonrutor med citronmelissmousse


Här kan ni prova på att baka ett recept som jag gjorde för en av platserna som är med i Dalsländska gårdsbutiker & kaféer. Boken kan ni få tag i ute på nätet eller i bokhandeln. 




Hallonrutor med citronmelissmousse

Ca 36 kakor

Ingredienser:

3 ägg
4 ½ dl socker
225 g smör
2 ½ dl mjölk
6 ½ dl mjöl
4 ½ tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
250 g frysta eller färska hallon


Gör så här:

1.    Vispa samman äggen och sockret poröst.
2.    Smält smöret på medelhög värme.
3.    Tillsätt mjölken i smöret och vispa ner i äggblandningen.
4.    Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggblandningen.
5.    Lägg smörpapper på botten av en djup ugnsplåt 30x 42 cm.
6.    Häll i smeten och strö över hallonen.
7.    Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Kontrollera att kakan är klar med ett stickprov.  Kakan är klar att ta ut när stickan är torr.
8.    Låt svalna.




Citronmelissmousse

Ingredienser:

4 gelatinblad
4 dl vispgrädde
20 kvistar citronmeliss
400 g vit choklad


Gör så här:

1.    Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.
2.    Vispa grädden fast, men ändå lite rinnig.
3.    Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna något.
4.    Vänd försiktigt ner den avsvalnade chokladen i grädden lite åt gången med hjälp av en slickepott.
5.    Ta upp gelatinet och krama ur vattnet.
6.    Smält bladen försiktigt i en liten kastrull. Låt svalna något och rör försiktigt ner gelatinet i chokladblandningen.
7.    Hacka ner citronmelissen till mindre bitar och rör ner i moussen.
8.    Lägg plastfolie på moussen och låt den stå i kylen tills den har satt sig minst i 2 timmar.
9.    Vispa upp moussen så att den blir fluffig och bred sedan ut citronmelissmoussen över kakan.
10. Skär upp kakan till ca 36 bitar. Dekorera med färska bär och citronmeliss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar