Mini
morotspaj
Ca
20 st. bullaluminiumformar behövs.
Degen:
3dl Dinkelmjöl
1 krm salt
75g kall smör
1 st. litet ägg
2 msk vatten
Skär ner smöret i bitar och blanda
vetemjölet samt saltet i en matberedare. Arbete ihop ingredienserna till en grynig
blandning. Tillsätt ägget och vattnet och knåda snabbt samman till en smidig
deg. Platta ut degen och vira den i plastfolie. Ställ den svalt i minst en
timma.
Kavla ut degen tunn och
stansa ut med ett glas på 8 cm i diameter. Kavla om igen tills den passar aluminium
formarna. Picka degen och för grädda degen i 200 grader i 10 minuter.
Fyllningen:
600g morötter
1 tsk salt
1 liter vatten
1 dl crème fraiche
150g riven mellanlagrad
grevéost
2 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ krm riven muskotnöt
1dl Basilika
Skala och skär morötterna i
bitar. Koka dem nästan mjuka i lätt saltat vatten. Häll bort kokvattnet och
mosa morötterna i en matberedare till en puré. Blanda med crème fraichen, basilikan,
riven osten och söndervispade ägget. Salta och krydda efter smak. Fyll
pajskalet med blandningen. Höj värmen på ugnen till 225 grader och grädda pajen
ca 10 minuter eller tills den har fått en vacker färg och fyllningen känns
fast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar