fredag 19 maj 2017

Mini morotspaj


Mini morotspaj
Ca 20 st. bullaluminiumformar behövs.

Degen:

3dl Dinkelmjöl
1 krm salt
75g kall smör
1 st. litet ägg
2 msk vatten

Skär ner smöret i bitar och blanda vetemjölet samt saltet i en matberedare. Arbete ihop ingredienserna till en grynig blandning. Tillsätt ägget och vattnet och knåda snabbt samman till en smidig deg. Platta ut degen och vira den i plastfolie. Ställ den svalt i minst en timma.
Kavla ut degen tunn och stansa ut med ett glas på 8 cm i diameter. Kavla om igen tills den passar aluminium formarna. Picka degen och för grädda degen i 200 grader i 10 minuter.

Fyllningen:

600g morötter
1 tsk salt
1 liter vatten
1 dl crème fraiche
150g riven mellanlagrad grevéost
2 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ krm riven muskotnöt
1dl Basilika

Skala och skär morötterna i bitar. Koka dem nästan mjuka i lätt saltat vatten. Häll bort kokvattnet och mosa morötterna i en matberedare till en puré. Blanda med crème fraichen, basilikan, riven osten och söndervispade ägget. Salta och krydda efter smak. Fyll pajskalet med blandningen. Höj värmen på ugnen till 225 grader och grädda pajen ca 10 minuter eller tills den har fått en vacker färg och fyllningen känns fast.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar