fredag 12 februari 2016

Chokladsemla med hasselnötsfyllning






Ugnstemperatur: 250°

Ingredienser till ca 6st
100 g rumstempererat smör
6 dl vetemjöl
25 g jäst
1½ dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
1 tsk kardemumma
2 msk kakao

½ dl mjöl till bakbordet

Fyllning
180 g hasselnötssmör utan salt
1 dl florsocker
2 ½ dl vispgrädde

Pensling och garnering
1 ägg
florsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda smöret och mjölet i en matberedare eller hacka samman med en kniv.
Smula ner jästen i en bunke. Häll den kalla mjölken över och rör ut jästen.
Rör ner ägget, sockret, kardemumman och kakaon.
Arbeta samman mjölblandningen och vätskan till en smidig deg, ca 5 minuter i en degmaskin eller ca 10 minuter för hand.

Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 6 stycken runda bullar om ca 125 gram vardera. Lägg bullarna på en plåt med smörpapper och låt jäsa under duk i kylen i ca 2 timmar.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget.
Grädda bullarna 6–8 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.

Skär av lock och gröp ur inkråmet i bullarna. Blanda hasselnötssmöret och florsockret i en matberedare till en slät smet. Fyll semlorna.
Vispa grädden och spritsa den på bullarna. Forma locken till trekanter. Lägg försiktigt på dem på semlorna och sikta över florsockret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar