måndag 18 mars 2019

Krämig mandel och päronpaj

Vist längtar man efter sommaren då man kan sitta och njuta av en härlig paj ute i trädgården.

Krämig mandel- & päronpaj

12 bitar


Päron kokade i Cointreau

3 st päron
3 dl vatten
1 dl strösocker
4 msk citronsaft
1 dl Cointreau
2 msk vaniljextrakt

1.    Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor.
2.    Koka upp vattnet, strösockret, citronsaften, Cointreaun och vaniljextraktet i en kastrull.
3.    Lägg i päronen när blandningen har kokat upp och låt sjuda tills de är mjuka. Ta av och låt svalna.
4.    Lägg päronen och spadet i en burk med tättförslutande lock och ställ in i kylen över natten.


Mandelkräm

125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 ägg med rumstemperatur
1 ½ dlmandelmjöl
2 msk vetemjöl
1 msk vaniljextrakt
1 tsk bittermandelarom

1.    Blanda alla ingredienserna i en matberedare.
2.    Lägg fyllningen i en spritspåse och klipp av toppen av påsen. 


Pajskal

3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
1 äggula

Dekoration
1 dl mandelspån
3 msk aprikossylt
röda vinbär

1.    Mixa vetemjölet, sockret och smöret.
2.    Tillsätt äggulan och mixa till en fast deg.
3.    Kavla ut degen och täck en rund form på 22 cm.
4.    Ställ pajskalet i kylen under 10 minuter.
5.    Picka skalet med en gaffel, vik aluminiumfolie runt kanterna och ställ in skalet på förgräddning längst ner i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Ta ut och ta bort aluminiumfolien runt kanterna.
6.    Fyll det förgräddade pajskalet med mandelkrämen. Placera ut päronhalvorna och strö mandelspånen över pajen.
7.    Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills den har fått en fin färg
8.    Värm aprikossylten i en kastrull tills den har smält och pensla generöst på toppen av pajen.
9.    Dekorera med röda vinbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar