I dag har det varit fullt upp med att test laga mat in för
nästa års bok. Det första var Inga- Majs skeppsbiff på högrev och sedan blev
det ett bröd som skulle test bakas. Tanken var att jag skulle fotografera rätten
men det blev mörkt ute så det blev inget av fotograferandet. Jag bestämde mig istället
för att baka Mandel- och äpplerutor som folk skall få prova på att smaka på
inför i morgon när jag står på marknaden och säljer mina böcker samt brickor.
Mandel- och äpplerutor
Ca 15 st.
Ingredienserna:
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk bakpulver
5 dl mjöl
2 dl mjölk
1 äpple skalat och urkärnat
kanel och socker (att sikta lätt över det skivade äpplet)
½ msk matolja
50 g mandelspån
1. Smöra och bröa en form (25x35 cm)
2. Rör om socker och rumsvarmt smör
till en jämn smet.
3. Blanda i ägg, bakpulver och mjöl
varvat med mjölken.
4. Häll upp smeten i formen.
5. Skär det skalade äpplet i tunna
klyftor.
6. Sätt ner klyftorna i tre rader. Strö
över kanel och socker.
7. Grädda kakan i 175 grader ca 25
minuter tills stickan är torr vid stickprovet på kakan.
8. Rosta mandelflarnen i olja på
medelhög värme
tills de fått gyllenbrun färg.
9. Torka mandelflarnen på
hushållspapper.
10. Strö mandelflarnen över kakan.
11. Serveras med vaniljsås på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar