Ca 15 muffins
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ tsk vaniljpulver
½ dl honung
80 g smör, rumsvarmt
1 dl gräddfil
2 dl mjölk
2 ägg
Kanel och citronmeliss till dekoration
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 170 grader.
2.
Placera ut små muffinsformar på en muffinsplåt.
3.
Blanda alla torra ingredienser och det mjuka
smöret i en skål.
4.
Vispa samman gräddfil, mjölk och ägg i en
separat skål.
5.
Tillsätt äggblandningen i mjölblandningen och
vispa till en jämn smet.
6.
Fördela smeten jämnt i muffinsformarna och
grädda i mitten av ugnen i ca 15‒18 minuter tills de har fått färg. Låt
svalna.
7.
Ta en kärnhusurtagare eller tesked och gör ett
hål i varje muffins. Fyll hålet med karamelliserade päronen.
8.
Sprita med mascarponeglasyren, pudra lätt med
kanel och dekorera med citronmeliss.
Karamelliserade päron
2 päron
saften ifrån ½ färskpressad citron
1 dl strösocker
1 tsk vatten
½ tsk färsk riven ingefära
Gör så här:
1.
Tvätta, skala, kärna ur och skär päronet till
mindre tärningar.
2.
Lägg dem i en skål och häll över citronsaften.
3.
Smält strösocker och vatten i en stekpanna på
medelhög värme tills sockret har lösts upp och börjar bli lätt brunt.
4.
Häll av saften från päronen.
5.
Tillsätt päronen och ingefäran till karamellen. Koka
tills päronen är mjuka.
6.
Ställ av kastrullen och låt svalna.
Tips:
Citronsaften är till för att inte päronen skall bli bruna.
Tillför inte kalla päron i det heta sockret för då blir det
en explosion. Sockret kommer att skvätta och risken att du bränner dig är stor.
Var försiktig när du lägger ner päronen.
Mascarponeglasyr
250 g mascarpone
2 ½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 msk vaniljextrakt
Gör så här:
1.
Vispa samman alla ingredienser i ca 2‒3 minuter
tills det har blivit en fluffig smet.
2.
Använd en sprits med en rundtyll på 18 mm för
att spritsa muffisen med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar