tisdag 3 oktober 2017

Honungsmuffins med karamelliserade päron




Ca 15 muffins

4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ tsk vaniljpulver
½ dl honung
80 g smör, rumsvarmt
1 dl gräddfil
2 dl mjölk
2 ägg

Kanel och citronmeliss till dekoration

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 170 grader.
2.     Placera ut små muffinsformar på en muffinsplåt.
3.     Blanda alla torra ingredienser och det mjuka smöret i en skål.
4.     Vispa samman gräddfil, mjölk och ägg i en separat skål.
5.     Tillsätt äggblandningen i mjölblandningen och vispa till en jämn smet.
6.     Fördela smeten jämnt i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen i ca 15‒18 minuter tills de har fått färg. Låt svalna. 
7.     Ta en kärnhusurtagare eller tesked och gör ett hål i varje muffins. Fyll hålet med karamelliserade päronen.
8.     Sprita med mascarponeglasyren, pudra lätt med kanel och dekorera med citronmeliss.

Karamelliserade päron

2 päron
saften ifrån ½ färskpressad citron
1 dl strösocker
1 tsk vatten
½ tsk färsk riven ingefära

Gör så här:

1.     Tvätta, skala, kärna ur och skär päronet till mindre tärningar.
2.     Lägg dem i en skål och häll över citronsaften.
3.     Smält strösocker och vatten i en stekpanna på medelhög värme tills sockret har lösts upp och börjar bli lätt brunt.
4.     Häll av saften från päronen.
5.     Tillsätt päronen och ingefäran till karamellen. Koka tills päronen är mjuka.
6.     Ställ av kastrullen och låt svalna.

Tips:
Citronsaften är till för att inte päronen skall bli bruna.
Tillför inte kalla päron i det heta sockret för då blir det en explosion. Sockret kommer att skvätta och risken att du bränner dig är stor. Var försiktig när du lägger ner päronen.

Mascarponeglasyr

250 g mascarpone
2 ½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 msk vaniljextrakt

Gör så här:

1.     Vispa samman alla ingredienser i ca 2‒3 minuter tills det har blivit en fluffig smet.
2.     Använd en sprits med en rundtyll på 18 mm för att spritsa muffisen med.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar