Här kommer ett recept från Lilla Bjers som är med i boken Gotländska gårdsbutiker & kaféer. Om ni vill läsa mer eller prova flera av recepten kan ni köpa boken i bokhandel eller på nätet.
Het
morotssoppa med krämigt ägg
4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
1 kg morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk matolja
3 dl vitt vin
10 dl grönsaksbuljong
1 tsk chilipasta från Lilla Bjers
2 msk vinäger
Salt och peppar efter smak
Dekorera:
2 msk olivolja
2 msk turkisk yoghurt
1 morot
böngroddar och rostade pinjenötter
efter smak
Gör så här:
1.
Värm vattnet i en kastrull till ca 64
grader.
2.
Lägg ner äggen och låt ligga i ca 1,5
timme. Viktigt att temperaturen hålls kring 64 grader.
3.
Dela morötterna i ca 3 delar och rosta
dem i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
4.
Skär den gula löken och vitlöken i
mindre bitar. Fräs i lite matolja.
5.
Tillsätt morötterna och vitt vin till
lökblandningen och reducera tills ca hälften återstår.
6.
Tillsätt resten av ingredienserna och
mixa soppan slät i en mixer. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer
vinäger.
7.
Skala och skiva ner moroten till tunna
skivor.
8.
Portionera ut soppan i skålar och knäck
ett ägg i varje skål. Toppa med en god olivolja, turkisk yoghurt, morots
skivor, pinjenötter och böngroddar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar