tisdag 13 juni 2017

Het morotssoppa med krämigt ägg


Här kommer ett recept från Lilla Bjers som är med i boken Gotländska gårdsbutiker & kaféer. Om ni vill läsa mer eller prova flera av recepten kan ni köpa boken i bokhandel eller på nätet.



Het morotssoppa med krämigt ägg

4 portioner

Ingredienser:

4 ägg
1 kg morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk matolja
3 dl vitt vin
10 dl grönsaksbuljong 
1 tsk chilipasta från Lilla Bjers
2 msk vinäger
Salt och peppar efter smak

Dekorera:
2 msk olivolja 
2 msk turkisk yoghurt
1 morot
böngroddar och rostade pinjenötter efter smak

Gör så här:

1.     Värm vattnet i en kastrull till ca 64 grader.
2.     Lägg ner äggen och låt ligga i ca 1,5 timme. Viktigt att temperaturen hålls kring 64 grader. 
3.     Dela morötterna i ca 3 delar och rosta dem i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
4.     Skär den gula löken och vitlöken i mindre bitar. Fräs i lite matolja.
5.     Tillsätt morötterna och vitt vin till lökblandningen och reducera tills ca hälften återstår.
6.     Tillsätt resten av ingredienserna och mixa soppan slät i en mixer. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger.
7.     Skala och skiva ner moroten till tunna skivor. 
8.     Portionera ut soppan i skålar och knäck ett ägg i varje skål. Toppa med en god olivolja, turkisk yoghurt, morots skivor, pinjenötter och böngroddar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar