Honungsmuffins med karamelliserade päron
Ca 15 muffins
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ tsk vaniljpulver
½ dl honung
80 g smör, rumsvarmt
1 dl gräddfil
2 dl mjölk
2 ägg
Kanel och citronmeliss till dekoration
Gör så här:
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Placera ut små muffinsformar på en muffinsplåt.
- Blanda alla torra ingredienser och det mjuka smöret i en skål.
- Vispa samman gräddfil, mjölk och ägg i en separat skål.
- Tillsätt äggblandningen i mjölblandningen och vispa till en jämn smet.
- Fördela smeten jämnt i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen i ca 15‒18 minuter tills de har fått färg. Låt svalna.
- Ta en kärnhusurtagare eller tesked och gör ett hål i varje muffins. Fyll hålet med karamelliserade päronen.
- Sprita med mascarponeglasyren, pudra lätt med kanel och dekorera med citronmeliss.
Karamelliserade päron
2 päron
saften ifrån ½ färskpressad citron
1 dl strösocker
1 tsk vatten
½ tsk färsk riven ingefära
Gör så här:
- Tvätta, skala, kärna ur och skär päronet till mindre tärningar.
- Lägg dem i en skål och häll över citronsaften.
- Smält strösocker och vatten i en stekpanna på medelhög värme tills sockret har lösts upp och börjar bli lätt brunt.
- Häll av saften från päronen.
- Tillsätt päronen och ingefäran till karamellen. Koka tills päronen är mjuka.
- Ställ av kastrullen och låt svalna.
Tips:
Citronsaften är till för att inte päronen skall bli bruna.
Tillför inte kalla päron i det heta sockret för då blir det en explosion. Sockret kommer att skvätta och risken att du bränner dig är stor. Var försiktig när du lägger ner päronen.
Mascarponeglasyr
250 g mascarpone
2 ½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 msk vaniljextrakt
Gör så här:
- Vispa samman alla ingredienser i ca 2‒3 minuter tills det har blivit en fluffig smet.
- Använd en sprits med en rundtyll på 18 mm för att spritsa muffisen med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar