måndag 29 februari 2016

Klassisk Semla

Man kan ju aldrig få nog av en liten Klassisk Semla






Klassisk semla

Ugnstemperatur 250°

Ingredienser till ca 6st
50 g rumstempererat smör
5–6 dl vetemjöl
25 g jäst
1 dl mjölk
1 ägg
½ dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk kardemumma

½ mjöl till bakbordet

Fyllning
250 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 droppar bittermandelarom
½ dl florsocker
½ dl inkråm från bullarna
2 ½ dl grädde

Pensling och garnering
1 ägg
florsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Hacka ner smöret och häll i mjölet i en matberedare. Smula ner jästen i en bunke. Häll över den kalla mjölken och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt ägget, sirapen, saltet och kardemumman.
Arbeta samman mjölblandningen med degvätskan till en smidig deg, ca 5 minuter i hushållsassistent eller ca 10 minuter för hand. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 6 stycken runda bullar om ca 125 gram vardera. Lägg bullarna på en plåt med smörpapper. Låt jäsa under duk i ytterligare 2timmar eller övernatten.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget.
Grädda 5–7 minuter i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på galler.

Skär av lock och gröp ur inkråmet. Blanda mandelmassan med en del av inkråmet och de övriga ingredienserna i en matberedare till en slät smet. Fyll semlorna med blandningen. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den vispade grädden på de fyllda bullarna. Forma locken till trekanter och lägg dem på grädden. Sikta över florsockret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar