Klassisk semla
Ugnstemperatur 250°
Ingredienser till ca 6st
50 g rumstempererat smör
5–6 dl vetemjöl
25 g jäst
1 dl mjölk
1 ägg
½ dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
½ mjöl till bakbordet
Fyllning
250 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 droppar bittermandelarom
½ dl florsocker
½ dl inkråm från bullarna
2 ½ dl
grädde
Pensling och garnering
1 ägg
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Hacka ner smöret och häll i mjölet i en matberedare. Smula ner
jästen i en bunke. Häll över den kalla mjölken och rör om tills jästen löser
sig. Tillsätt ägget, sirapen, saltet och kardemumman.
Arbeta samman mjölblandningen med degvätskan till en smidig
deg, ca 5 minuter i hushållsassistent eller ca 10 minuter för hand. Låt jäsa
under duk i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 6 stycken runda
bullar om ca 125 gram vardera. Lägg bullarna på en plåt med smörpapper. Låt jäsa
under duk i ytterligare 2timmar eller övernatten.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget.
Grädda 5–7 minuter i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på
galler.
Skär av lock och gröp ur inkråmet. Blanda mandelmassan med en
del av inkråmet och de övriga ingredienserna i en matberedare till en slät smet.
Fyll semlorna med blandningen. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den vispade
grädden på de fyllda bullarna. Forma locken till trekanter och lägg dem på
grädden. Sikta över florsockret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar