Lite uppdatering på vad som
har publicerats i höst i tidningarna.
Lägger upp lite bilder som
har varit med i tidningarna i höst.
Först en bild ifrån Damernas
Värld där jag har haft recept på Päron rätter.
Sedan är det ett jobb i Leva
& Bo som jag och Lotta har gjort i en Funkisvilla.
Hembakat hittar ni härliga äpplebakverk
ifrån mig.
12 bitar
Karamellisering av äpplena
2 syrliga äpplen
2 msk socker
2 msk farinsocker
1 krm salt
1 tsk malen kanel
1 msk konjak
1 tsk färsk citronsaft
1.
Skölj, skala, kärna ur och skär äpplena i tunna
skivor.
2.
Blanda äppelskivorna, sockret, farinsockret,
saltet och kanelen i en stekpanna under omrörning.
3.
Stek äppelskivorna tills de är mjuka, ca 10 minuter
på medelhögvärme. Ta av från värmen och rör i konjaken samt citronsaften. Låt svalna.
Kakan
2 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
100 g mandelmassa
2 stora ägg rumsvarma
1 tsk vaniljextrakt
Smör och ströbröd till formen
1.
Blanda mjölet, bakpulvret och saltet i en
separat skål.
2.
Vispa ihop sockret och smöret till en jämn smet,
ca 2 minuter, i en köksassistent.
3.
Blanda i mandelmassan.
4.
Tillsätt ett ägg i taget och vaniljextraktet
under vispningen.
5.
Vispa ner mjölblandningen till en jämn smet.
6.
Smöra och bröa en avlång form på ca 25x 10 cm.
7.
Häll i smeten och tryck försiktigt ner äppelskivorna
i smeten.
8.
Grädda i mitten av ugnen på 200grader i ca 1
timma. Kakan är klar när provstickan är torr. Ta ut och låt svalna.
9.
Smält chokladen i mikron.
Tips: För att undvika att bränna kakan så lägg aluminiumfolie
över kakan efter halva tiden.
Dekoration
ca 1 dl torkade äppelbitar
100g mörk choklad
1.
Hacka ner chokladen till mindre bitar.
2.
Smält 50g av chokladen i mikron i 30 sekunder på
högsta effekt. Rör om, värm i ytterligare 30 sekunder och rör om igen. Upprepa
tills chokladen har nått en temperatur på 48-50 grader för mörk choklad.
3.
Rör ner resterande 50 g choklad i den smälta
chokladen och rör om tills smeten blivit jämn.
4.
Häll chokladen över kakan så att den rinner över
kanterna.
5.
Avsluta med att strö äppelbitarna över kakan.
Torkade äpplen
4-6 skalade och urkärnade äpplen
2 dl vatten
1 ½ dl socker
saften av en citron
1.
Sätt på ugnen på 100 grader.
2.
Skär äpplena i tärningar om 2 cm.
3.
Koka upp vattnet, sockret och citronsaften. Låt
koka tills sockret har lösts upp. Ta av låt svalna.
4.
Doppa tärningarna i den avsvalnade lagen.
5.
Sprid ut tärningarna på smörpapper på plåtar och
ställ in de tre plåtarna i ugnen i ca 4 timmar.
6.
Rör om efter halva tiden och känn efter om de
börjar bli torra.
7.
När äppelbitarna känns torra så låt dem ligga
kvar på plåten på eftervärmen.
Sedan i Året Runt kan ni
hitta Kassler & Kotletter av Kristina Eriksson och foto av mig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar