torsdag 8 oktober 2015

Lite uppdatering på vad som har publicerats i höst i tidningarna.

Lägger upp lite bilder som har varit med i tidningarna i höst.

Först en bild ifrån Damernas Värld där jag har haft recept på Päron rätter.


 4 personer

2 1/2 dl grovhackade valnötter
4 msk matolja
2 päron (anjou)
2 avokador
1/2 citron
250 g halloumi
150 g babyspenat
salt och peppar efter smak

1. Rosta valnötterna i 3 matskedar matolja i 2 - 3 min.
2. Lyft nötterna ur oljan med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Spara oljan som blir kvar i pannan.
3. Halvera och kärna ur päronen. Skär varje päronhalva i 6-8 klyftor.
4. Skala och skiva avokadon. Lägg den i en separat skål.
5. Pressa citronen och häll saften över päronen och avokadon.
6. Skär halloumin i tunna skivor och stek på båda sidorna i lite olja tills skivorna fått färg.
7. Skölj babyspenaten och låt den rinna av.
8. Blanda babyspenaten med päronen, avokadon och halloumin.
9. Häll över den sparade oljan och strö de grovhackade valnötterna över salladen.
10. Salta och peppra efter smak.

Sedan är det ett jobb i Leva & Bo som jag och Lotta har gjort i en Funkisvilla.




Hembakat hittar ni härliga äpplebakverk ifrån mig.


 Äppel- och mandelkaka

12 bitar

Karamellisering av äpplena
2 syrliga äpplen
2 msk socker
2 msk farinsocker
1 krm salt
1 tsk malen kanel
1 msk konjak
1 tsk färsk citronsaft

1.     Skölj, skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.
2.     Blanda äppelskivorna, sockret, farinsockret, saltet och kanelen i en stekpanna under omrörning.
3.     Stek äppelskivorna tills de är mjuka, ca 10 minuter på medelhögvärme. Ta av från värmen och rör i konjaken samt citronsaften. Låt svalna.

Kakan
2 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
100 g mandelmassa
2 stora ägg rumsvarma
1 tsk vaniljextrakt
Smör och ströbröd till formen

1.     Blanda mjölet, bakpulvret och saltet i en separat skål.
2.     Vispa ihop sockret och smöret till en jämn smet, ca 2 minuter, i en köksassistent.
3.     Blanda i mandelmassan.
4.     Tillsätt ett ägg i taget och vaniljextraktet under vispningen.
5.     Vispa ner mjölblandningen till en jämn smet.
6.     Smöra och bröa en avlång form på ca 25x 10 cm.
7.     Häll i smeten och tryck försiktigt ner äppelskivorna i smeten.
8.     Grädda i mitten av ugnen på 200grader i ca 1 timma. Kakan är klar när provstickan är torr. Ta ut och låt svalna.
9.     Smält chokladen i mikron.

Tips: För att undvika att bränna kakan så lägg aluminiumfolie över kakan efter halva tiden.


Dekoration
ca 1 dl torkade äppelbitar
100g mörk choklad

1.     Hacka ner chokladen till mindre bitar.
2.     Smält 50g av chokladen i mikron i 30 sekunder på högsta effekt. Rör om, värm i ytterligare 30 sekunder och rör om igen. Upprepa tills chokladen har nått en temperatur på 48-50 grader för mörk choklad.
3.     Rör ner resterande 50 g choklad i den smälta chokladen och rör om tills smeten blivit jämn.
4.     Häll chokladen över kakan så att den rinner över kanterna.
5.     Avsluta med att strö äppelbitarna över kakan.

Torkade äpplen

4-6 skalade och urkärnade äpplen
2 dl vatten
1 ½ dl socker
saften av en citron

1.     Sätt på ugnen på 100 grader.
2.     Skär äpplena i tärningar om 2 cm.
3.     Koka upp vattnet, sockret och citronsaften. Låt koka tills sockret har lösts upp. Ta av låt svalna.
4.     Doppa tärningarna i den avsvalnade lagen.
5.     Sprid ut tärningarna på smörpapper på plåtar och ställ in de tre plåtarna i ugnen i ca 4 timmar.
6.     Rör om efter halva tiden och känn efter om de börjar bli torra.
7.     När äppelbitarna känns torra så låt dem ligga kvar på plåten på eftervärmen.



Sedan i Året Runt kan ni hitta Kassler & Kotletter av Kristina Eriksson och foto av mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar