Vi äter 2000 ton ägg under påskveckan och under själva
påskafton upp till 6 miljoner ägg i timman.
Fabergé och hans guldsmeder gjorde det första ägget till påsk
1885. Det var på beställning av tsar Alexander III
av Ryssland och skulle bli en påskpresent åt tsarens danska hustru Maria Fjodorovna. På
utsidan var det ett enkelt emaljerat vitt ägg, men när man öppnade det avslöjades
en gyllene gula. Inuti gulan fanns det en förgylld höna och inuti den fanns en
liten krona.
Tsarinnan blev så förtjust i ägget att Alexander utsåg Fabergé
till kunglig hovleverantör och fick till uppgift att till varje påsk förse
tsarinnan med ett nytt ägg, men det skulle vara unikt och innehålla en överraskning.
Nikolaj II av
Ryssland fortsatte traditionen med en årlig gåva till sin tyska
hustru, Alexandra
Fjodorovna och fortsatte att ge ägg till sin mor, änketsarinnan.
lägger upp några fina ägg här att njuta av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar