lördag 30 mars 2013

Ägg är ett måste på påskbordet

Vi äter 2000 ton ägg under påskveckan och under själva påskafton upp till 6 miljoner ägg i timman.

Fabergé och hans guldsmeder gjorde det första ägget till påsk 1885. Det var på beställning av tsar Alexander III av Ryssland och skulle bli en påskpresent åt tsarens danska hustru Maria Fjodorovna. På utsidan var det ett enkelt emaljerat vitt ägg, men när man öppnade det avslöjades en gyllene gula. Inuti gulan fanns det en förgylld höna och inuti den fanns en liten krona.
Tsarinnan blev så förtjust i ägget att Alexander utsåg Fabergé till kunglig hovleverantör och fick till uppgift att till varje påsk förse tsarinnan med ett nytt ägg, men det skulle vara unikt och innehålla en överraskning. Nikolaj II av Ryssland fortsatte traditionen med en årlig gåva till sin tyska hustru, Alexandra Fjodorovna och fortsatte att ge ägg till sin mor, änketsarinnan.

lägger upp några fina ägg här att njuta av.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar